XML İle Ürün Eklerken SEO’dan Düşmeyin

XML, işaretleme dili olarak belkide web yazılım teknolojisinde günümüzün en iyi buluşları arasında gösterilebilir. Dakikalar içerisinde binlerce ürünü bir siteden başka bir eticaret sitesine aktarabilir, tüm resimleri yine download-upload yapmaya gerek kalmadan aktarabilirsiniz. XML ile herhangi bir muhasebe programınızı web servis hizmeti ile tüm dataları online olarak mesafe gözetmeksizin veri taşıyabilirsiniz.

E-Ticaret siteleri arasında XML sayesine senkronize vardır. Eğer sitenizde bulunan ürünler başka bir tedarikçi siteden XML yolu ile bağlıysa, belirli saatlerde ürün stok ve fiyatları otomatik olarak güncellenecek, yeni ürünler varsa sisteminize eklenecektir. Bu sayede hem iş gücü hemde zamandan yana müthiş kazanç sağlarsınız.

Bu kadar faydaları bulunan XML teknolojisinin SEO açısından bazı dezavantajları bulunmaktadır. Bu dezavantajların ne olduğunu ve zararlarını nasıl bertaraf edeceğimizi anlatacağız.

XML ile başka bir siteden binlerce ürünü sitemize çektik ise, çekilen ürünlerle birlikte tüm içeriklerle birlikte eklenecektir. Öncelikle sitemiz içeriklerin tümü kopya içeriğe düşeceği için arama motorlarında istediğimiz konuma gelmemiz çok zor olur. XML ile çekilen ürün açıklamalarında site içi linkleme olabilir bu nedenle bu linklerde sitenize eklenir ve XML aldığınız siteye link verirsiniz. Site içerikleriniz hem o siteden kopya olacaktır hemde o siteye backlink vermiş olacaksınız. Dolayısıyla yapacağınız SEO çalışmalarından istenen performansı alamayabilirsiniz. Aynı şekilde eğer XML aldığınız ürünler o sitede spam yapmış ise bu spam aynı şekilde sizin siteyede taşınmış olabilir. Bu spam, tekrarlanmış anahtar kelimelerde olacağı gibi, kopya içerik veya keywords çalışmalarındanda olabilir.

XML  zararları nasıl bertaraf edilir?

Öncelikle bu işlem son derece zahmetli ve zaman alacağını belirtmek isteriz. Ancak sonuç odaklı bakacak olursak siteniz arama motorlarında değer kazanarak yüksek seviyelerde pozisyon almanızı sağlayacaktır.

  • Ürünleriniz XML ile eklendikten sonra XML bağlantısını koparın. Eğer ürün stok ve fiyat düzenli olarak güncellenecek ise sadece o alanların XML bağlantısını bırakabilirsiniz.
  • XML ile çektiğiniz ürünlerin isimlerinde değişiklik yapmalısınız, yapamıyorsanız siteniz için atanmış WS (web servis) kodlarını otomatik olarak ekleyin. WS kodunuz yoksa excelde oluşturacağınız tablo ile belli bir numerik kodlama yapın.
  • Kullandığınız E-Ticaret altyapınız ürünleri toplu şekilde excel formatında çıktı vermelidir. Bu sayede excel dosyasında seri şekilde değişiklik yaparak sisteme tekrar yükleyebileceksiniz.
  • Ürün isimlerindeki değişikliği mutlaka ürün linklerinizede uygulayın. E-ticaret altyapınız buna toplu otomatik olarak izin vermesi gerekmektedir.
  • Ürün title ve description alanlarını değiştirmelisiniz. Title ve description kısımları arama motorları tarafından ilk bakılan ve indexlenen alanlar olduğunu unutmayın. Eğer e-ticaret altyapınız buna izin veriyorsa otomatik olarak hepsini düzenleyebilirsiniz.
  • Ürün resim link, alt etiket ve title kısımlarını ürün isim bilgileri ile eşleştirmeyi unutmayın. E-Ticaret yazılımınız buna otomatik olarak toplu işlemler yapmaya izin verir bir yapıda olmalıdır.
  • Ürün açıklamalarını mutlaka değiştirin. Zamanınızı en fazla alacak çalışma bu olacaktır. Ürün açıklama özelliklerini listeler halinde yazarak değiştirebilirsiniz. Dilerseniz her ürünü kendi içerisinde inceleyerek kendi açıklamalarınızı kendi cümlelerinizle değiştirmenizi öneririz.

Bu değişiklikleri %100 yapmanız halinde arama motorlarında her ürün aramanız 1. veya 2. sırada olduğunu göreceksiniz. Bu da size sürekli artan bir grafikle satış getirecektir. Unutmayın direk hedef aramalarda satış oranı daha yüksektir. Ürünlerinizin arama motorlarındaki yüksek değeri site genel yapısına da yansıyacaktır.

Yukarıda bahsettiğimiz çalışmalar sitenizi kopya içerikten çıkararak özgün içerikli değerli bir e-ticaret sitesi halini alacaktır. Aslında ürün açıklamalar dışındaki diğer tüm işlemler sadece 1 gününüzü alacak kadar basittir. Otomatik olarak yapacağınız bu işlemlerin tümü Projesoft E-Ticaret altyapısında mevcuttur.

Projesoft E-Ticaret Paketlerini inceleme için burayı tıklayabilirsiniz.