E-Ticaret Sistemleri Hakkında Bilmeniz Gereken 5 Detay

Satıcılar için çok sayıda müşteriye ulaşmanın en kolay yolu e-ticaret. Tüketiciler içinse e-ticaret sayısız kolaylık sağlıyor. E-ticaret tüm dünyada en hızlı büyüyen sektörlerden biri. Araştırmalar 2019 yılını dünyada 3,5 trilyon dolarlık bir online satış hacmine ulaştığını gösteriyor. 2021 sonuna kadar bu oranın 5 trilyon dolara, 2023 sonuna kadarsa 6,5 trilyon dolara ulaşacağı ön görülüyor.

Yani e-ticaret harcamaları sadece 4 yıllık bir süreç içerisinde neredeyse ikiye katlanmış olacak. Bu durum küresel çapta perakende satışları içerisindeki e-ticaretin payının da düzenli olarak artması anlamına geliyor. 2019 sonu itibariyle tüm dünyada yüzde 14,1’lik orana sahipken, 2021 sonuna kadar yüzde 18,1’e, 2023 sonuna kadarsa yüzde 22’ye ulaşması bekleniyor. Yani perakende alışverişlerinde harcanan her 5 TL’nin 1’i online olacak.

Başka herhangi bir sektörde görülmesi neredeyse imkânsız olan bu artış sadece ekonomik bir gelişmeyi değil, aslında alışveriş alışkanlıklarının geleceğini de gözler önüne seriyor. Gelecekte tüketiciler çoğu ürün için online ticareti tercih edecekler. Özellikle bazı ürün grupları artık neredeyse sadece online olarak satılacak bile demek çok yanlış olmaz.

Bu büyük fırsatı ve inanılmaz büyüme potansiyelini kaçırmamak için tek yapmanız gereken bir an önce bu hızla giden trene binmek ve kendi e-ticaret sisteminize sahip olarak satışlara hemen başlamak. Peki e-ticaret sistemlerini ne kadar iyi tanıyorsunuz?

İşte online satışa başlamadan önce veya e-ticaret işinizi büyütürken e-ticaret sistemleri hakkında bilmeniz gerekenler…

E-ticaret Sistemleri Nelerdir?

Fiziksel bir mağazada satış yapıyorsanız satışını yapacağınız ürünün özelliklerine göre farklılık gösterecek fiziksel sistemler kurarsınız. Örneğin bir restoran ile kıyafet satışı yapan bir mağazada gözle görünür farklılıklar vardır. Restoranın masaları, akıllı depo veya buzdolapları, fırınları ve servis elemanları varken, kıyafet satışı yapan işletmeden aynalar, deneme kabinleri ve satış temsilcileri bulunur.

Bir market veya bir kitapçıyı da düşündüğünüzde bu farklıklara değişik örnekler hayal edebilirsiniz. Hepsinin ortak özelliği satış yapabilmek için en uygun şekilde tasarlanmış ve uygulanmış bir sisteme sahip olmalarıdır.

Söz konusu olan online satış ise durum çok farklı değil. İnternet üzerinden satış yaparken de tam olarak e-ticaretin yapısına uygun bir e-ticaret sistemi kullanmanız gerekli. Peki e-ticaret sistemleri nelerdir?

Öncelikle e-ticaret sistemleri gelişmiş ve pek çok özelliği bulunan online satışa yönelik yazılımlar bütünüdür. Tüm başarılı e-ticaret sistemlerinin bazı temel özellikleri vardır. Bu özelliklerden herhangi bir tanesinin eksik olması e-ticaret sisteminin tamamen başarısız olmasına neden olur.

Hatta bu özelliklerin var olması da yetmez; gelişmiş, kapsamlı ve sağlıklı çalışıyor olmaları da son derece önemlidir. E-ticaret hemen hemen her iş gibi birden fazla parçanın bir arada uyumla çalışmasını gerektiren bir yapıdır. Zaten bu yapıya “sistem” denmesinin de sebebi budur.

Başarı bir sistemin en önemli özellikleri arasında entegrasyonlar büyük bir yer tutar. E-ticaret sistemi kurarken, hangi farklı yapılar, yazılımlar veya sistemlerde entegre olacağını bilmek ve buna göre planlama yapmak son derece önemlidir.

Ticaretin özünde nakit akışını sağlamak, işletmelerin sürdürülebilirliğini sağlamak açısından hayati bir önem taşır. E-ticarette de durum farklı değildir ve bu yüzden müşterinin alışverişi tamamlayabilmek için ödemesini kolay, hızlı ve güvenli yapabilmesi gereklidir. Bu da ancak e-ticaret sisteminin en sağlıklı şekilde finans kurumları ile entegrasyonunu sağlayarak mümkün olabilir.

Tüm bu özellikleri bir araya toplayan bir e-ticaret sistemi kuşkusuz online satış yapan işletmelerin sahip olması zorunlu bir yapıdır. Peki bu kadar çok özelliği barındıran sistemler ücretsiz olabilir mi? Ücretli olacaksa e-ticaret sistemlerinin fiyatları ne kadar olmalı?

Bu sorulara da yanıt vereceğiz ama gelin önce e-ticaret süreçlerini en sağlıklı şekilde sürdürmeyi sağlayan e-ticaret entegrasyon sistemlerini daha yakından inceleyelim…

E-ticaret Entegrasyon Sistemleri

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi e-ticaret sistemleri bir online alışveriş sürecinin ilk noktasından en son noktasına kadar olan tüm süreçleri kapsadığı için aslında ilk bakışta düşünülenden daha uzun ve karmaşık süreçleri içerir.

Müşterinin henüz ne satın alacağına tam olarak karar vermediği, araştırma yaptığı dönemlerden başlayan online alışveriş serüveni doğru ürüne karar vermesinin ardından fiyat araştırması ile devam eder. Müşteri internet üzerindeki pek çok farklı seçenek arasından kendisi için en uygun koşullarda satış yapan e-ticaret sitesini bulduğunda ve hem ürün hem de koşullar konusunda kararını verdiğinde artık alışverişi tamamlamaya da hazırdır.

Bunun ardından müşteri tercih ettiği ödeme yöntemi ile ödemesini gerçekleştirir. Pek çok kişi e-ticaret sürecinin burada sona erdiğini düşünür ama aslında en önemli adım bundan sonradır: Teslimat. Ödeme onaylandıktan sonra ise ürünün müşteriye gönderilmesi süreci başlar. Anlaşmalı kargo ile ürün müşteriye doğru yola çıkar. Eğer müşteri üründen tatmin olmuşsa sorunsuz bir şekilde alışveriş süreci tamamlanır. Ama eğer müşteri iade ve değişiklik isterse bu kez de ürünün müşteriden satıcıya doğru ikinci hareketi başlar ve ancak müşterinin son talebi de yerine getirildikten sonra alışveriş süreci sonlanır.

Gördüğünüz gibi e-ticaret sistemleri son derece detaylı aşamalardan oluşur. Neyse ki ProjeSoft gibi bir altyapı sağlayıcı ile çalışıyorsanız tüm bu süreçleri tek başınıza dert etmek zorunda değilsiniz. ProjeSoft’un sunduğu sayısız entegrasyon seçeneği ile her aşamada sizin için en doğru çözüm ortağı ile birlikte çalışma imkanına sahip olursunuz.

Bu anlamda ilk bahsedilebilecek olanı pazaryeri entegrasyonları. Ürünlerinizi doğrudan kendi sitenizden satışa sunabileceğiniz gibi ProjeSoft’un sunduğu gelişmiş entegrasyon seçenekleri ile Türkiye’nin önde gelen pazaryeri sitelerinde de satışa hemen başlayabilirsiniz. ProjeSoft’un kendi sağladığı pazaryeri entegrasyon seçenekleri ile farklı pazaryerleri arasında stoklarınızı kolaylıkla yönetebilir, fiyatlandırmanızı her bir pazaryeri için ayrı ayrı belirleyebilir ve her bir pazaryerinin kendi kargo koşullarına uygun satış yapabilirsiniz. Akıllı depo yönetim sistemleri ile örneğin birden fazla deponuz varsa en uygun çıkışın hangi depodan yapılacağını bile kolaylıkla belirleyebilirsiniz.

Tabi ki hemen her pazaryerinde, ürün kategorisine göre değişen oranlardan bir komisyon ödemeniz gerekebileceğini de hatırlatalım. Peki komisyon ödemeden, doğrudan kendi e-ticaret siteniz üzerinden satış yapmak varken, neden bir de pazaryerlerinde satış yapmak isteyesiniz ki? Bunun cevabı aslında çok basit: Daha çok satış yapmak için…

Kendi e-ticaret siteniz mutlaka belirli oranda trafik alacak ve satış gerçekleştireceksiniz. Fakat pazaryerinin trafik oranlarına ulaşmak çok zor olacaktır. Türkiye’nin önde gelen pazaryerleri Türkiye’nin e-ticaret trafiğinin çok büyük bir bölümünü kapsamaktadırlar. Bu yüzden bir pazaryerinde yer almak size normalde kendi siteniz ile ulaşabileceğinizin çok üzerinde sayıda müşteriye ulaşmanızı mümkün kılar. Fakat tek bir pazaryeri ile de sınırlı kalmak zorunda değilsiniz. ProjeSoft ile 8 ayrı pazaryerinde eş zamanlı olarak yer alabilir ve satış yapabilirsiniz.

İster kendi sitenizden, isterseniz de pazaryerleri üzerinden satış yapın her halükârda sattığınız ürün ve hizmetlerin karşılığında bir ödeme alacak ve fatura keseceksiniz. Peki ProjeSoft sayesinde kolaylıkla entegre olduğunuz pazaryerleri ile satış kanallarınızı artırarak, satışlarınızı da artırdığınızda bu süreçlerin muhasebeleştirmesi nasıl olacak? Tabi ki kullandığınız muhasebe programının da tüm bu süreçlere uyum sağlayabilmesi bu anlamda büyük önem taşıyor.

Eğer bir ProjeSoft müşterisiyseniz bu konuda da dert etmeniz gereke yok çünkü pazaryeri entegrasyonlarının yanı sıra sağlanan muhasebe entegrasyonları ile hangi muhasebe yazılımı kullanıyor olursanız olun, rahatlıkla tüm süreçleri otomatik olarak yönetebilirsiniz.

Bu durumun aynısı kargo entegrasyonları için de geçerli. ProjeSoft sizin yerinize kargo firmaları ile yapmış olduğu anlaşmalar sayesinde size son derece makul koşullarda kargo seçenekleri sunuyor. Üstelik kargo takip ve benzeri entegrasyonları da en üst düzey teknolojiler kullanılarak hazırlanmış ve sizin beğeninize sunulmuş durumda.

ProjeSoft’un sunduğu tüm entegrasyon seçeneklerine göz atmanızı öneririz.

E-ticaret Sitesi Ödeme Sistemleri

Peki e-ticaret sitesi ödeme sistemleri konusunda ne gibi çalışmalar yapmanız gerekiyor? Daha eski zamanlarda bir e-ticaret sitesi açtıktan sonra müşterilerinizin internet üzerinden kredi kartı ile ödeme yapabilmelerini sağlamak üzere sanal POS almak ve bu sanal POS’un kurulumunu yapmak son derece zor ve uzun bir süreçti.

Bugün artık hem bankaların süreçleri bu anlamda çok gelişti ve kolaylaştı, hem de çeşitli ödeme şirketleri sizin için banka anlaşmaları yaparak size çok daha kolay ve hızlı bir şekilde kredi kartı ile ödeme alma imkanı sunuyor.

ProjeSoft ile anlaşmalı olduğunuz bir banka varsa o bankanın sanal POS’unu ödeme almak için rahatlıkla kullanabilirsiniz. Üstelik tüm bankaların sanal POS’larını seçenek olarak sunabileceğiniz gibi, aynı anda birden fazla sanal POS’u da ProjeSoft e-ticaret altyapıları üzerinden çalıştırmak mümkün.

Bankalar dışında ProjeSoft’un özel anlaşmaları ve entegrasyonaları sayesinde; iPara, PayU, Param, Hepsipay, Bonus Flash, iyzico ve BKM Express’i de son derece kolay bir şekilde e-ticaret sitenize entegre ederek satışlarınızı artırmaya hemen başlayabilirsiniz.

Bu sırada ProjeSoft’un en üst düzey güvenlik ifadesi olan PCI/DSS 1. Seviye sertifikasyona sahip Türkiye’deki ilk pazaryeri olduğunu da hatırlatmakta fayda var. Yani ödeme güvenliği konusunda da dert etmenize gerek yok.

Ücretsiz E-ticaret Sistemleri

Tüm bu gelişmiş seçenekler yıllar boyu yapılmış geliştirmeler, anlaşmalar ve elde edilmiş tecrübeler sayesinde sizlere sunuluyor ve tüm bunlar sayesinde siz de son derece uygun koşullarda kendi e-ticaret sitenize sahip olabilirsiniz.

Peki ama tüm bunları ücretsiz yapmak mümkün olabilir mi? Ücretsiz e-ticaret altyapıları var mıdır ve bunları kullanmak mantıklı olabilir mi?

Güzel haber; evet var. Ama ne yazık ki bir de kötü haber var; bu ücretsiz altyapıları kullanmak aslında sandığınızdan daha maliyetli olabilir.

Her şeyden önce, özellikle yurtdışı tabanlı çeşitli ücretsiz olarak lanse edilen e-ticaret altyapı seçenekleri mevcut olduğunu söyleyelim. Hiçbir ücret ödemeden bu altyapılardan birini seçerek kendi sunucunuza kurabilirsiniz.

Fakat kurulum esnasından itibaren tecrübeli bir yazılımcı veya yazılımcı ekibi ile çalışmanız gerekli. Aksi takdirde kurumda meydana gelebilecek hatalar daha sonra ciddi sorunlara neden olabilir. Aynı yazılımcı ekibi ile kurulum sonrasında da çalışmaya devam etmenizde fayda var çünkü ücretsiz yazılımı öncelikle Türkiye şartlarına uyarlamanız gerekiyor. Bu ücretsiz yazılımların büyük kısmı öncelikli olarak ABD veya Avrupa Birliği merkezli e-ticaret süreçlerini benimsiyor ve Türkiye’nin kendi şartlarına uygun uyarlamalara ve yerelleştirme çalışmalarına ihtiyaç duyuyor.

Tüm bu süreç boyunca en önemli konulardan biri de güvenlik. Hem kendi sitenizi olası art niyetli saldırılara karşı korumak için geliştirmeler ve çalışmalar yapmanız gerekiyor, hem de müşterilerinizin verilerinin başkalarının eline geçmesini önlemeniz gerekiyor. Bildiğiniz gibi Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında veri ihlallerinin çok ciddi cezaları bulunuyor.

Bu sırada entegrasyonları da sağlamayı unutmamalısınız. Bu yazılımları muhasebeden, ödemeye, kargodan pazaryerlerine tüm entegrasyonları tek tek kendiniz veya yazılımcı ekip ile birlikte uyumlu hale getirmek için geliştirmeler yapmanız gerekiyor. Eğer deponuz varsa akıllı depo yazılımınızla da entegrasyon sağlamak son derece önemli.

Ne yazık ki bir kez entegrasyonu yapınca iş bitmiyor çünkü çeşitli yazılım veya pazaryerlerinin kendi yazılımları yeni bir sürüme geçtiklerinde meydana gelen değişiklikleri de takip etmeli ve her bir değişiklik olduğunda onlara uyumluluk için özel bir çalışma daha yapmanız gerekiyor.

Tüm bu süreçleri yönetmek ise hep maliyet demek. En başa döndüğümüzde evet ücretsiz olarak lanse edilen e-ticaret altyapıları var ama ne yazık ki, gerçek bir e-ticaret operasyonu yürümek istediğinizde ProjeSoft gibi ücretli bir altyapıya vereceğiniz son derece düşük bir ücret yerine bu ücret altyapılar size çok daha pahalıya mal oluyor.

E-ticaret Sistemleri Fiyatları

Ücretsiz e-ticaret sistemleri var ama bu ücretsiz yapılar aslında gördüğünüz gibi aslında son derece pahalı. Dahası bu süreçleri yönetmek ayrı bir uzmanlık ve zaman gerektiriyor. Onun yerine tüm bu süreçleri kendi bünyesinde binlerce mutlu müşterisi yöneten ProjeSoft ile çalışmak size hem zamandan, hem de paradan tasarruf sağlayacaktır.

Üstelik ProjeSoft e-ticaret sistemlerinin fiyatları da bu iş için son derece uygun. Size uygun olan ihtiyaçları uzman ekibimiz ile birlikte tespit edeceğiniz için, ihtiyacınız olmayan hiç bir şey için ödeme yapmak zorunda da değilsiniz. Size neyin uygun olduğunu görmek ve ProjeSoft e-ticaret altyapısını denemeye başlamak içinse tek yapmanız gereken demo hesabınızı oluşturmak.

ProjeSoft Demo Talep Et

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir