Düşük Depo Maliyetleri İle E-Ticaret Nasıl Yapılır?

Depolama, perakende operasyonlarının ayrılmaz bir parçasıdır ve ürünlerin talebin olduğu yerlere verimli bir şekilde dağıtılmasını sağlar. Satış potansiyeli ve alım sirkülasyonu yüksek olan yoğun kitlelere ürün satışı yapmak ve bu e-satış operasyonlarının öncesinde ve sonrasında olan süreçlerini sorunsuz ve en düşük maliyetler ile planlayarak kar dönüşümlerine artı değer katmak birçok girişimcinin olduğu gibi girişimci olmaya karar veren herkesin de kafa yorduğu konulardan biri hatta belki de en önemlisidir. Bu doğrultuda bir e-ticaret firmasının yerine getirmesi gereken süreçler düzenlenirken stoktan yapılan hızlı gönderiler ve ücretsiz kargo alternatifleri gibi müşteri memnuniyetini destekleyen kriterler önem taşır. Bu kriterler ile birlikte stok yönetimini sağlarken aynı zamanda da depo maliyetlerimizi hangi şekilde düşürebiliriz sorusuna yanıt bulalım.

Yeni nesil e-ticaret modellerinde müşteri memnuniyetini yükseltmek, artı iş gücü sorunlarından ayrışmak ve depolama maliyetlerini minimal düzeye çekmek gerekliliğinde 3PL (Third Party Logistics) yani üçüncü parti lojistik sistemi ortaya çıkmıştır. 3PL sistemi ile e-ticaret firmaları hızla yükselen rekabet ortamı içerisinde depolama maliyetlerini kontrol ederek kendileri için en az çaba ve maliyet gerektiren yöntem olan 3PL’yi benimseyip daha fazla kar ederken daha az çaba harcayabilirler. Kısaca 3PL’yi firma faaliyetleri içinde %20 lere yaklaşan depolama maliyetlerini daha uygun fiyatlı bir şekilde gerçekleştirmemizi sağlayan ve kar marjını yükselten profesyonel bir destek olarak düşünebiliriz.

3PL Nedir?

Sistemsel olarak uygun lojistik hizmetlerini bütün olarak yönetmek için gerekli bilgiye ve kaynağa kendi bünyesinde sahip olmayan çoğu firma, depolama süreçlerinin tamamını ya da büyük bir bölümünü yürütecek firmalardan destek aramaya başlamıştır. Sonuç olarak, şirketlerin uluslararası  nakliye, depolama, stok kontrol, ambalaj, etiketleme, sigorta, gümrükleme ve iç dağıtım gibi faaliyetlerinin kaliteden ödün vermeden sürdürülebilmesi adına bu faaliyetleri tek çatı altında toplayarak müşterilerin farklı gereksinimlerine en kısa sürelerde ve rekabet edebilir maliyetlerle çözüm üretilmesi bize 3PL’yi işaret ediyor. Bilişim ve enformasyon teknolojisindeki gelişmelerin lojistik hizmetlerinin önemini daha da artırmasıyla da taşıma, dağıtım, stoklama gibi hizmetleri içeren 3PL firmalar için daha da önem kazanmıştır. En kısa tanımı ile 3PL firmaların depolama ile ilgili tüm faaliyetlerini firma adına tek çatı altında ve depolama alanında uzmanlaşmış bir ekip ile başka bir firma tarafından yürütülmesidir.

E-Ticaret Siteleri İçin 3PL’nin Avantajları Nelerdir?

Depo kiralaması

E-ticaret firmalarına pahalı depo kiralama ücreti olmadan satış yapma imkanı vererek firmaların depo kiralama maliyetlerinden ayrışmalarına olanak sağlanmış olur. 3PL hizmetini aldığımız firma ihtiyacımız olduğu dönemlerde ve ihtiyacımız kadar alan ile bize hizmet sunar ve bu şekilde süreklilik gösteren bir depolama yükünden firmamızı uzaklaştırmış oluruz.

Depolama Ekipmanları

Forkliftler, transpaletler, vinçler lojistik firmalarının depolarında kullanılan, bir yükü kaldırmak ve istiflemek için kullanılan araçlardır. Milli Eğitim Bakanlığından onaylı sertifika sahibi kişiler tarafından kullanılmaktadır. Bu depolama ekipmanları pahalı ve bakım maliyetleri de oldukça yüksek araçlardır. Aynı zamanda ambalajlama ve raf sistemleri de depolama maliyetlerini yükselten etkenler arasındadır. 3PL ile bu giderler tamamen azaltılarak depolama masrafları oldukça gerilere çekilebilir.

Depo Personeli

Depolama faaliyetleri içerisinde ürün düzenlenmesi,  ürün paketlemesi ve ürünlerin nakliye süreçleri önemli maddi giderler ile birlikte zaman yatırımları da gerektirir. Bu süreçlerde dış kaynak kullanımı bu pozisyonlarda olan personel, personel giderleri ve personel yükümlülüklerini ortadan kaldırarak işletme giderlerine maliyet ve zaman tasarrufu kazandırarak e-ticaret satış yükümlülüklerini azaltır.

Ayrıca, internet üzerinden yapılan pazarlama ve satış faaliyetlerini yürüten işletmeler ürünün satış maliyetinde hesaba katılması gereken tüm bu giderlerini minimal düzeye çektikleri zaman arta kalan miktarı indirimler, kampanyalar, promosyonlar, indirim kod ve kuponları gibi avantajlara dönüştürebilme olanağını yakalayabilirler. Böylelikle müşteri ,mağazadan pahalıya alacağı bir ürünü, internet üzerinden indirim kodları ve çeşitli kampanyaları sayesinde çok daha uygun fiyata alabilir ve böylece müşteri memnuniyeti değerleri korunabilir. Kim bir ürün almak yerine iki ürün birden almayı istemez ki? Ya da bir müşteri ikinci üründe indirimleri olan bir firmaya karşı niçin sadakat göstermesin ?

Düşen maliyetler hizmet kalitesini artırırken, artan hizmet kalitesi müşteri potansiyelini mutlaka yükseltecektir.

Ürün Takibi ve Sipariş Yönetimi Nasıl Yapılır?

Sisteminize entegre bulut tabanlı bir yazılım stok seviyelerinizi ağınız üzerinden kolayca takip etmenize yardımcı olur. Ayrıca, ürünleriniz azaldığında bildirimler sağlar ve böylece ürün tedarik ve listeleme süreçleriniz için zaman kazanarak sistemli bir şekilde çalışabilirsiniz ve siparişin verildiği andan müşterinizin kapısına teslim edildiği zamana siparişinizin takibini yapabilirsiniz. Sistem kontrol paneli ile  tüm bilgiler ve operasyonel süreçler gerçek zamanlı olarak güncellenir ve sonuç olarak müşteri sorunlarına cevap vermek, sorunlara çözümler üretmek her zaman olduğundan çok daha kolay olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir