Şirket Kültürü Nasıl Çöker?

Bir şirketin uzun süre ayakta kalabilmesi için en çok dikkat edilmesi gereken şeylerden bir tanesi de şirket kültürünü oluşturmaktır. Şirketin içerisinde şirket kültürünün oturmuş olması, işlerin düzgün bir şekilde işlemesini ve herhangi bir personel işten ayrılıp yeni bir personel işe alındığında işlerin en kısa sürede rayına oturmasını sağlar. O yüzden şirketin ilk kuruluş dönemlerinde, şirket kültürü üzerine çalışmalar yapılması ve bir standart oluşturulması şirket için önemlidir. Şirket yöneticileri olarak buna önem vermediğiniz takdirde, şirketinizin kültürü zaman içerisinde yöneticiler ve çalışanlar aracılığıyla belirlenecektir. Bu da şirketinizde bir sarsıntı yaratabilir ve şirketinize zarar verebilir. Bunun önüne geçebilmek için bu yazımızda bu konuya parmak basacağız. İşte dikkat etmeniz gereken şeyler şu şekilde:

Motivasyonu Düşük Çalışan

İş yerinizde çalışan kişilerin motivasyonları sizin için oldukça önem taşımaktadır. Çalışanların motivasyonu düşükse bu yaptıkları işe de yansıyacaktır. Motivasyonu düşük olan çalışan iş haricinde başka şeylere vakit ayırmak isteyecektir. Mesai saatini tamamlayabilmek için başka şeylere vakit ayıran çalışan kendi işini öteleyeceği için bu durumdan aslında en çok zarar eden şirket olacaktır. Bu tarz durumlarla karşılaştığınızda personelinizle bire bir görüşme gerçekleştirmelisiniz. Çalışanınızın motivasyonun düşük olmasının sebebini öğrenmelisiniz. Bunun altında yatan nedenleri incelemelisiniz. Çalışanın motivasyonunun düşük olmasının sebebi maaş olabilir, kişisel bir sorun olabilir, yöneticiyle yaşanan herhangi bir problem olabilir. Öncelikle sorunu öğrenmelisiniz. Sorunun ne olduğunu öğrendikten sonra çözüm de üretebilirsiniz. Unutmamalısınız ki çalışanlarınıza değer verdiğiniz takdirde, onların motivasyonunu yüksek tutmaya çalıştığınız takdirde aldığınız verim artacak ve şirketinize dört elle sarılmaya başlayacaklar.

Şirket İçi Entrika

Şirket içerisinde yer alan en rahatsız edici durum, şirket içinde entrika çevrilmesidir. Bu olaylar aslında çalışanlar arasındaymış gibi gözüksede şirket kültürüne ciddi zararlar verir. Daha çok büyük firmalarda ve kurumsal şirketlerde yaşanan bu olaylar mevki alabilmek ve pozisyon değişikliği için yapılan adam yeme operasyonlarıdır. Şirket içerisinde bu tarz basit şeylerin olması, şirket kültürüne ciddi zararlar verir. Dedikodu yapma, yanlış bilgi aktarma, bilgi saklama vb. gibi olaylar bu şekilde ortaya çıkmaktadır. Bunun sonucunda da güvenilmez yöneticiler ve personeller ortaya çıkmaktadır.

Dürüst Olmayan Yöneticiler

Şirkette çalışan yöneticilerin dürüst olması, gerçekleşen işler sonrasında şeffaf olması bir şirket için olmazsa olmaz kuraldır. Tabii ki bu dürüstlük özelliği sadece kendisinden üstte bulunan yöneticilere değil, kendisinin altında çalışan kişilere karşı da olmalıdır. Güven ve dürüstlük bir şirketin ayakta kalabilmesi için olmazsa olmazlardandır. Bu yüzden yöneticilerinizi seçerken, teknik özellikleri ve tecrübelerinin yanında güvenilirliğine ve dürüstlüğüne de önem vermelisiniz.

İletişim

Şirket kültürünü zedeleyen bir başka etkenlerden birisi de ekip içerisindeki iletişim kopukluğudur. Personellerin ve yöneticilerin iletişimlerinin birbiriyle kuvvetli olması şirket için önemlidir. Genelde yaşanan sorunlar şöyle oluyor: proje sürecinde yöneticilerle iletişim kurulamaması, yöneticilerin iletişim konusunda kapalı davranmaları gibi sebepler iletişim sürecinin önüne taş koyan nedenler arasında oluyor. Unutmamalısınız ki şirket içerisinde bulunan herkesin rahat bir şekilde iletişim kurabilmesi stres unsuru açısından da oldukça önemlidir. Şirket içerisinde stres arttıkça işler bozulmaya başlayacaktır.