UX’e Yeni Başlayanların Kitaplığı için Önerilen Kitaplar

Birkaç yıl önce UX Booth’da okuyucularımız için önerilen bir okuma listesi hazırlamıştık. Yıllar içinde başka öneriler de ekledik, güncellenmiş bir uber listesini bir araya getirmenin zamanı geldiğini düşündük.

Klasikler

Kullanıcı deneyimi tasarımına başladığında herkesin okuduğu birkaç kitap var. Bunlar, yeni UX uygulayıcıları için en etkili bulduğum kitaplar.

The Design of Everyday Things – Don Norman

Nielsen Norman Grubunun Don Norman’ı, bu kitabı yirmi yıldan uzun bir süre önce yazdı ve öğrenciler bu güne kadar okudu. Onun eğlenceli ve anlayışlı yazış tarzı kitabı oldukça kolay bir şekilde okunur yapar. Değindiği nokta ise çok basit: kullanıcılarınızın doğru zamanda, doğru yerde, doğru harekette bulunmasını sağlayın.

Designing Interfaces – Jennifer Tidwell

Bu kitapta (2005 yılında yazılmış) bulunan pek çok bilgi artık çevrimiçi olarak bulunabilse de, bu kütüphanede bulunan bir başka klasik. Tidwell, etkileşim kalıplarına ve kullanıcı arayüzlerinin çeşitli öğelerine bakarak ve arayüzün arkasındaki teknolojiden bağımsız olarak en iyi uygulamaları sergilemek için gerçek uygulamaları kullanıyor.

Don’t Make Me Think, Revisited – Steve Krug

Bu, Krug klasiğinin gözden geçirilmiş bir baskısıdır ve Krug’un belirttiği gibi, kullanıcı merkezli tasarıma “sağduyuyla yaklaşma” yöntemini sergilemektedir. Bu başka bir hızlı okumadır, ancak bu alandaki yenilikler, kullanılabilirlik hakkında konuştuğumuz yolu anlamada yardımcı olacaktır.

Genel UX

Bu kitaplar, kullanıcı deneyiminin tüm yönleriyle ilgilidir. Yeni bir uygulayıcı veya UX genel sürecinin yönlerini anlamak isteyen herhangi bir kıdemli UXer için yararlıdırlar. 

Storytelling for User Experience – Whitney Quesenbery & Kevin Brooks

“Hikâyeler” ve “hikaye anlatımı” sözcükleri bu günlerde pek çok yere atılıyor, bu da soyut beyin bölgelerine doğru yol alıyor. Bu kitap, hikaye anlatımına ve UX sürecine nasıl uyum sağladığına dair pratik bir ışık tutmaktadır. Ayrıca, bazı pratik alıştırmalar ile birleştiğinde, diğerlerinden farklı olan hikaye yoluyla ikna etiğine de değinir.

See What I Mean: How to Use Comics to Communicate Ideas – Kevin Cheng

Etkili iletişim kurma fikirleri, UX tasarımcılarının karşılaştığı en büyük zorluklardan biridir. Bazen, normal rutinin dışına çıkmaya yardımcı olur. Bu kitap çok kullanıcı dostu ve erişilebilir bir kitap ve dürüst olmak gerekirse okumak için biraz eğlenceli. Yazar Kevin Cheng, rolleri ne olursa olsun herkesin, komik kavramlar aracılığıyla tasarım konseptleri çizerek iletişim engellerini yıkabileceği yollarını araştırıyor.

İçerik Stratejisi

İster yeni başlayan bir içerik stratejisti olun, ister içerik stratejisinin ne olduğuna daha yakından bakmak isteyen bir UX uygulayıcısı olsun, bu kitaplar başlangıç için harikadır.

Content Strategy for Mobile – Karen McGrane

İçerik türlerini nasıl yapılandıracağımıza gelince, McGrane oradaki en iyi seslerden biri. Content Strategy for Mobile mobil öncelikli bir yaklaşım benimsemekle birlikte, tasarımcılar olarak, kullanıcıların içeriğimizi gerçekten nasıl gördükleri ve özetledikleri konusunda hiçbir zaman tam kontrolümüz olmadığına dikkat çekiyor.

Content Strategy at Work – Margot Bloomstein

Bir web sitesinin veya uygulamanın kullanıcı deneyimini, söz konusu ürüne giren içeriği göz önünde bulundurmadan değerlendirmek imkansızdır. İçerik stratejisiyle ilgili bir sürü pratik olmayan, soyut bir yazıyla, Bloomstein’ın pratik, yeraltı kitabı, içerik stratejisine yeni bir soluk hissi veren pek çok gerçek hayat örneğini içeriyor.

Bilgi Mimarisi ve Etkileşim Tasarımı

Bilgi mimarisi ve etkileşim tasarımı açık bir şekilde bağlantılıyken, her kitap kesişimine hitap etmez. Bu kitapların her ikisi de IA ve IxD’nin birlikte çalışmasını sergiliyor ve bu da onları son derece değerli okumalar yapıyor.

Sketching User Experiences: The Workbook – Bill Buxton, Nicolai Marquardt, Saul Greenberg, & Sheelagh Carpendale

Bazen teoriden kopmak ve pratik şeylere dalmak hoştur. Bu o kitaplardan biri. Kullandığımız arayüzler ve tasarladıklarımız hakkında bizi düşünmeye (ya da farklı düşünmeye) yönlendiren alıştırmalarla dolu. Her şey eskiz becerilerini geliştirmekle ilgili.

Information Architecture: For the Web and Beyond – Peter Morville, Louis Rosenfeld, & Jorge Arango

Bu kitap, Klasikler kategorisinde çok kolay bir şekilde yaşayabilirdi, ancak ünlü Kutup Ayısı kitabı gelişmeye devam ediyor. Bu dördüncü baskıda, Morville ve arkadaşları sadece bilgi mimarisi alanını yüksek bir düzeyde araştırmakla kalmıyor, aynı zamanda bazı daha derin dalışlar yaparak, gezinti, etiketler ve alanın diğer bileşenlerini tartışıyorlar.

Araştırma ve Analiz

Hiçbir UX projesi, araştırma yapmadan ve başarıları izlemek için analitik olmaksızın tamamlanmayacaktır. Bunu göz önünde bulundurursak, bu kitaplar kullanıcı deneyiminde çalışan herkes için okunmalıdır.

Quantifying the User Experience: Practical Statistic for User Research – Jeff Sauro & James Lewis

Bu, tüm doğru yollarla biraz metin-kitapçık. Bu, kullanıcı deneyimini, UXer’ların kararlarını doğrulamasına ve verilere dayanarak yinelemelerine izin verecek şekilde ölçmeyle ilgili bir kitaptır. UXer’ların tasarımlarını ölçmek için bu kitap yolu aydınlatmaya yardımcı olacak.

Interviewing Users: How to Uncover Compelling Insights – Steve Portigal

Röportaj yapmak zor. Doğru soruları sormak, istediğimiz kadar net değildir. Bu kitap, görüşme teknikleri için herkesin kütüphanesinde mükemmel bir referans kitap haline gelecek.

Kaynak: http://www.uxbooth.com/articles/2016-user-experience-recommended-books/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir