Girişimci Özelliğinizi Geliştirmek İçin Neler Yapmalısınız?

Bazı insanlar gerçekten girişimci olmak için doğmuş olabilir. Fakat girişimcilikte çalışınca geliştirilen bir yetenektir. Daha açık konuşmak gerekirse şu anda başarılı olan birçok firmanın sahibinin daha önce küçük girişimler denediğini hepimiz biliyoruz. Buradaki sihirli kelime “deneme” kelimesidir. Girişimcinin belki de en belirgin özelliği denemekten hiç vazgeçmemesidir. Bunun yanında girişimcilik geliştirilebilen bir yetenek olduğu için girişimcilerin kendilerine yatırım yapmaları da önemli bir husustur. Burada geliştirmekten kastım sadece iş hayatında kendi üstüne koymak değil. İş hayatında kendini geliştirmenin haricinde sosyal ilişkilerde, yöneticilik becerisinde, satış becerisi gibi benzer becerilerde de üstüne koyması gerekiyor.

Peki girişimci özelliğinizi geliştirmek için ne yapmalısınız sorusuna bir yol haritanız yok mu? O zaman okumaya devam edin, anlatalım.

İş Kurmak

Girişimcilik özelliğinizin üzerine koyabileceğiniz en önemli yer, yani işin mutfağı kendi işinizin olmasıdır. Tam olarak pratik başka, uygulama başka denilen nokta burasıdır. Kendi başınıza yönetebileceğiniz bir işinizin olması sizin için önemli. Bu iş aracılığıyla yaşadığınız problemler karşısında ne tarz çözümler üretmelisiniz, yaptığınız hatalardan nasıl dersler almalısınız gibi deneyimler elde edeceksiniz. Aslına bakarsanız bu sizin için altından daha kıymetli bir şey. Korkmayın, deneyin.

Bütçe Yönetimi

Bütçe yönetimi ayrı ve çok önemli bir meziyettir. Bir girişimcinin muhakkak sahip olması gereken özelliklerden bir tanesi bütçe yönetimidir. Bütçe yönetimini kendiniz yapmaya başladığınızda dışardan baktığınız bakış açısıyla dışarıdaki açının aynı olmadığını anlayacaksınız. O yüzden bunu yapmaya başlayarak tecrübe kazanmalısınız.

İletişim Kabiliyetinizi Geliştirin

Bir girişimcinin sahip olması gereken bir başka önemli özellik ise iletişim kabiliyetinin iyi olmasıdır. İletişim kabiliyeti iyi olan bir girişimci ile iletişim kabiliyeti kötü olan bir girişimci arasında dünya kadar network farkı olacaktır. Networkünüzü genişletmek, kendinizi biraz daha ön plana çıkarabilmek için iletişim kabiliyetinizi geliştirmelisiniz.

Satış Deneyimi

Girişimci olacak kişinin daha önce satış departmanında tecrübesinin olması girişimci için önemlidir. Girişimci, satış konusunda ne gibi çalışmalar yapıldığını bilmeli, bilmiyorsa öğrenmelidir. Satışı kavramak size, bir tüketicinin zihin haritasını anlamayı, fiyatlandırma politikalarını belirlemeyi, pazarlık gibi birçok farklı şeyi tecrübe ettirecektir. Bu yüzden satış deneyiminiz yoksa bunu mutlaka deneyimleyin.

Başkalarına Destek Olun

Bilmediğiniz ve öğrenmek istediğiniz konu hakkında deneyimlenmek istiyorsanız bunun yolu basittir: öğrenmek istediğiniz şeyi denemelisiniz, uygulama sürecini kendiniz uygulamalısınız. Kendi işinizi kurmadan önce çevrenizde kendi işi olan kişilere gönüllü olarak yardım etmeyi teklif edin. Farklı işler de deneyim sahibi olmak sizin bilgi, birikim ve becerilerinizi artıracaktır. O yüzden mutlaka farklı şeyler deneyin ve kendi işi olan bir yöneticinin işletmesini nasıl yönettiğini gözden geçirin.

Başka Girişimcilerle İletişime Geçin

Sosyal medya mecraları veya sektörel olarak düzenlen etkinlikler bu iş için biçilmiş kaftan. Bu networkünüze katkı sağlayacağı gibi, sizin yeni şeyler öğrenmenize de yardımcı olur. Bu kişilerle düşüncelerinizi paylaşabilir, eksik olan özellikleriniz hakkında konuşabilir ve onların tecrübelerinden de faydalanabilirsiniz.

Öğrenmenin Sonu Yok

Biliyorsunuz ki öğrenmenin sonu yok. Bir girişimcinin unutmaması gereken en önemli şey öğrenmenin sonu olmadığı ve öğrenmekten hiç vazgeçmemesi olmalı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir