E-Ticaretin Karanlık Yüzü
İşlemsel ve çevrimiçi alışveriş verilerinin patlayıcı büyümesi, tüketicilerin bilgi ile dolu olduğu anlamına gelir. Sadece bir dakika içinde, artık 2 milyon Google arama sorgusu, 83.000 £’luk Amazon.co.uk satışı, 100.000 yeni Tweet ve 6 milyon Facebook görüntüleme var.
Perakende sektörü istisna değildir. Mağaza içi ürün yelpazeleri, raf alanının fiziksel kısıtlamaları ile sınırlı olsa da online perakendeciler, sitelerinin ürün miktarının on katını görüntüleyebilir.
Bu, tüketicileri karşı konulamaz bir seçim ile bırakır. Yine de araştırmalar çoğu ürünün fark edilmeden gittiğini gösteriyor. RichRelevance tarafından yapılan bir çalışmada vurgulandığı gibi, online alışveriş sitesindeki ürünlerin sadece %44’ü dikkat çekiyor, %56’sı ise üstünden atlanıyor.
Ayrıca, bir online perakende satış sitesindeki ürünlerin sadece %10’u sayfa görüntülemelerinin %75’ini oluşturur. Bunu mağaza içi metriğe geri getirdiğinizde, alışveriş koridorlarının yarısından fazlası karanlıkta kalıyor.
Karanlık koridoru aydınlatmak için ürün mukavemetini ölçmek
2014 itibariyle, tüm satışların yarısından fazlası İnternet’ten etkilenecektir (Forrester). Alışveriş yapan kullanıcılar artık ürünleri araştırmak ve keşfetmek, müşteri yorumlarını okumak ve çevrimiçi fırsatlar, kuponlar ve kuponlar aramak için perakende satış sitelerini kullanıyor.
Markaların ve ürünlerin “karanlık taraf” üzerinde olmamasını sağlamak için, müşterilerin dijital koridoruna sahip olması gerekir.
Perakendeciler, müşterilerin mağazada nerede ve nasıl alışveriş yaptıklarıyla ilgili büyük bilgiye sahip olsa da, çevrimiçi camiada çok iyi bilgilendirilmiyorlar.
Çok sayıda müşteri verisi, müşterilerin ilgi gösterdiği ürün ve markaları ve bunların nasıl görüntülendiğini ve satın alındığını belirleme fırsatı sunar.
Dikkat çeken ve angaje olan ürünleri anlamak, perakendecilerin alışveriş deneyimini daha iyi kişiselleştirmelerini değil, aynı zamanda yeni ürünleri ortaya çıkarmasını ve karanlık koridorları aydınlatmasını sağlayacaktır.
Seçim paradoksu
Tüketiciler dinlemek için tasarlanmış bir deneyim istiyorlar. Müşterilerini dinleyen perakendeciler, tüketicilerine sadece tüm ürün yelpazesi ile sunmakla ya da en çok incelenen ürünleri almayı başarmakla kalmayacak, en çok ilgilendikleri ürünleri ortaya çıkaracak.
Perakendeciler, tüketicilerin ilgisini çeken ürünlerin belirli markalarını, stillerini, niteliklerini, renklerini ve fiyat aralıklarını dinlemeli, ya da o ürünlerin ince bir gömlek olduğunu, göz farı gölgesi özelliği taşıdığını, teknik şartname veya fiyat aralığına duyarlılık oranını da göz önüne almalı.
Perakendeciler müşterinin ihtiyaçlarına duyarlıysa, daha iyi aralıkları doğru insanlara göstermeye başlayabilirler.
Birçok marka, müşterilerinin ihtiyaçlarını karşılamak için sitelerini düzenlemeye başlıyor. Örneğin, Asos artık kişisel bir stilist olarak hareket eden ve mağazada neler yapılabileceğini yansıtan özel bir online danışmana sahip.
Öte yandan L’Oreal Paris USA, müşterilerin kendi profillerini oluşturmalarına olanak tanıyan bir web sitesi başlattı. Bu sayede, müşterilere ilgi çekici ve kişiselleştirilmiş ürünler, promosyonlar ve içerik sunabilecekleri renkler, tonlar, stiller ve trendler soruluyor.
Alışverişin geleceği
İlgili ürün gruplarını online olarak sergilemenin yanı sıra, işletmeler sürekli gelişen alışveriş yapanlarına daima saygı göstermeye çalışmalıdır. Asos ve L’Oreal gibi markalar, alışverişin geleceğinin, bildiğimiz “müşterinin” artık değiştiği gerçeği altında şekilleneceğini biliyor.
Kadın tüketiciler artık küresel harcamalarda 12 trilyon doların üzerinde seyrediyor ve Ogilvy ve Mather’e göre, kadınların%22’si her gün online alışveriş yapıyor. Bir dizi demografi ve baskı, kadınların nasıl alışveriş yaptığına dair yaş, kariyer, harcanabilir gelir düzeyi ve zamana bağlı değişme gibi konularda rol oynar.
Son yıllarda, iki kadın segmenti ortaya çıkmış ve şu anda piyasaya hâkim olmuştur:
- “Para açısından zengin fakat zaman açısından fakir” kadın hane reisleri”. Ailesi ve işi için sınırlı bir süreye sahip çift gelirli bir aile reisi, kendisi ve ailesi için verimli ve ilgili bir alışveriş deneyimi arıyor.
- “50+ zengin kariyer kadını”. Ne istediğini bilen ve ısmarlama bir alışveriş deneyimi arayan, kendi yaşam tarzına ve yaşına uyarlanmış bağlantılı bir kadın.
Kadınların yükselen ekonomik gücü ile birlikte büyüyecek olan işletmeler, kadınların etkilerini kabul eden, kadınların satın alma kararlarına yaklaşımları uyarlayan ve rahat bir mağaza içi ve online kullanıcı deneyimi sağlayanlardır.
Kadınlara ürün satmanın iyi bir yolu, hayal gücü ile uğraşmaktır: Kadınlar, bir ürünün hayatlarında oynayacakları rolün ve onların ve ailelerinin belirli bir yaşam tarzının tadını çıkarmasını nasıl sağlayacağının görselleştirilmesinden keyif alır.
Bir e-ticaret sitesinin bu hayal gücünü ateşleyecek ve satın alma hunisini etkileyecek içeriği sergileme yeteneği, karanlık koridorların aydınlanmasına ve müşteri tabanı arasında sadakat oluşturulmasına yardımcı olacaktır.
Uzun vadeli bir strateji olarak kişiselleştirme perakendecilerin karanlık koridorlarını aydınlatmasına yardımcı olacaktır. Perakendeciler, her zaman tüketiciye saygı göstererek, markalarının ve ürünlerinin doğru kişiler tarafından görülmesini sağlamak için, bundan faydalanmalıdır.
KAYNAK : https://econsultancy.com/blog/62619-the-dark-side-of-ecommerce