Girişimci Olmanın Avantajları Nelerdir?

Herhangi bir yerde belli bir maaş karşılığında çalışmaktansa kendi işinizi kurmayı düşünüyor olabilirsiniz. Her yıl neredeyse on binlerce girişimci, kendi kurmayı düşündüğü girişimi için kuruluşlardan büyük ya da küçük ölçekli girişim desteği alıyor. Bu yazımızda girişimciliğin avantajları ve dezavantajları üzerinde durmaya çalışacağız. O zaman hadi anlatmaya başlayalım.

Girişimciliğin Avantajları Nelerdir?

Girişimcilik desteği alan kişilerin kimileri yaptıkları işte başarılı olurken kimileri de başarısız oluyor. Peki günümüzde başarısız olan girişimcilerin başarısız olma sebepleri neler? Genelde sebepler şu şekilde oluyor: yoğun rekabet, sermayenin az olması, satamama, dış dünyanın geçirdiği değişikliklere ayak uyduramama gibi birden fazla neden bulunuyor. Ama girişimciliğin dezavantajları olduğu kadar avantajları da bulunuyor. Bu avantaj şöyle:

Maaş

Girişimci olan kişiler, herhangi bir yerde maaş usulü çalışan insanlara nazaran daha fazla gelir elde etme fırsatını yakalar. Kamuda ya da özel sektörde maaş gününüz geldiğinde hesabınıza yatacak olan paranın miktarını bilirsiniz. Ama kendi girişiminizi kurduktan sonra, belli bir zaman dilimi geçip işinizde başarılı olduğunuz takdirde, bir yerde çalışırken kazandığınız paranın çok daha fazlasını kazanma imkanına sahip olabilirsiniz.

Bağımsız Olabilme

Girişimcilerin iş kurmalarındaki en önemli etkenlerden bir tanesi de bağımsız olabilme isteğidir. Başkasının emri altında çalışmadan kendi işinin patronu olmak her insanın isteyeceği bir şeydir. Girişimci, girişimini kurduktan sonra kendisinde yukarıda kimse olmayacağı için daha çok hevesli olacaktır. Bağımsız olabilme özelliği insanları bir girişim gerçekleştirmeye sevk eden en önemli faktördür diyebiliriz.

Yaratıcılık

Girişimcinin, gerçekleştirdiği girişim ilerledikçe, kişinin yaratıcılık özelliği de gittikçe kuvvetlenmeye başlayacak. Girişimciler zaten yaratıcı insanlardır ama işini ilerletmeye başladıkça ve sorun çözme kabiliyeti arttıkça yaratıcılık kabiliyeti de artmaya başlayacak.

Hesap Kontrolü

Kendi girişiminizi kurduğunuz zaman sizin üstünüzde bir söz sahibi olmayacağı için bütün hesap-kitap kontrolü de sizde olacak. Tabii ki bu da zaman içerisinde daha da gelişecek bir başka özellik olacak.

Fikirlerini Hayata Geçirme

Herhangi bir işletmede çalıştığınız takdirde fikirlerinizi hayata geçirme olasılığınız oldukça düşüktür. Çünkü son karar verici siz olmadığınız için fikirlerinizin hayata geçme olasılığı biraz zayıftır. Ama kendi girişiminizde son karar verici siz olduğunuz için fikirlerinizi daha kolay hayata geçirebilirsiniz.

Kontrolün Sizde Olması

Girişimcilik size kontrol özelliği de sunar. İşletmenizle ilgili bütün son kararları siz verirsiniz. Bunun haricinde girişiminiz için çalışacak insanları, çalışma saatlerini, iş ortamı gibi vb. faktörleri siz belirlersiniz. Girişimci işin sahibi olduğu için kendi çalışma saatleri için de gerekli düzenlemeleri kendisi ayarlayabilir. Duruma göre daha çok ya da daha az çalışabilir.

Saygınlık

Girişimcinin gerçekleştirdiği girişim, başarılı olduğu takdirde çevresi tarafından takdir edilmeye başlanır. Bununla birlikte toplum içerisinde saygınlık kazanmaya da başlar.

Başarma Hissi

Kendinize ait olan işletmeden elde edeceğiniz başarı sizi ekstra motive eder. Kafanızda planladığınız soyut bir şeyi kar elde eden somut bir şeye çevirmeye başladığınızda sizin hissiyatınızda değişmeye başlar.