Girişimcilerin Zihnini Açacak Filmler
İş dünyasının dolambaçlı yollarında başarıya ulaşan lider isimler her zaman sinema sektörünün dikkatini çekmiştir. Şirketinizi farklı bakış açılarıyla yönetmek için, vizyonunuzu açacak filmleri bir araya getirdik.
Sinema sektörü havayı koklamayı iyi bilir. Popüler konuları hızlıca paraya çeviren geniş ve çevik bir vizyona sahiptir. Aslında iş hayatında bu çeviklik her daim büyük önem taşıyor. İş hayatında öne çıkan liderler Hollywood’un yıllardır yakın gözetimi altında. Yapımcılar bir liderin fikrini ilginç bulunca hemen bunu filme çevirip başarı öyküleri üzerinden para kazanıyorlar.
Özellikle girişimcilere ruhani ve vizyonel destek verecek klasikleşmiş filmler, hem Hollywood’un hem de farklı sektörlerin başarı formüllerini içeriyor. E-Ticaret platformunuzu globelleşen dünyada rakiplerine karşı avantajlı hale getirmek için farklı bakış açılarına sahip olmanız gerekiyor. Steve Jobs’ın pazarlama yeteneklerine, Mark Zuckerberg’in girişimcilik ruhuna, borsacıların hırsına sahip olmak ister misiniz? Derlediğimiz bu film listesi sayesinde iş dünyasının farklı yönlerini görüp beyninizde yeni fikirlerin oluşmasını sağlayabilirsiniz.
1 – Sosyal Ağ (The Social Network)
David Fincher imzalı 2010 yapımı film Facebook’un yükselme hikayesini anlatıyor. Mark Zuckerberg’in girişimcilik macerasıyla birlikte yetenekli bir gencin fikirlerini dünyanın en büyük şirketlerinden birine nasıl dönüştürdüğünü izliyorsunuz. Filmin mesajı aslında çok basit 4 milyar arkadaşa düşman kazanmadan ulaşamazsınız.
İş hayatındaki hırs, fırsatları değerlendirme doğru insanlarla tanışma, yatırımcıları ikna etme sürecini anlatan film Mark Zuckerberg tarafından veto yemiş durumda. Tıpkı filmin mesajı gibi Zuckerberg’te sosyal medya imparatorluğuna kurarken yaptığı hataların ortaya çıkmasını istemiyor. Bu hatalar aslında tekrarlanması gereken doğrulardan çok örnek alınması ve uzak durulması gereken yanlışlar olarak örnek alınmalı.
Danny Boyle imzalı 2015 yapımı film Steve Jobs’a adanmış ikinci beyaz perde uyarlaması olmasıyla da meşhur. İlk film olan Jobs’ta Ashton Kutcher ünlü iş adamını canlandırmıştı. Ancak 2013 yapımı film Steve Jobs’ın Apple vizyonundan çok özel hayatı ve gençliğine odaklandığı için izleyicilerin aklındaki soru işaretlerine cevap veremedi.
2015 uyarlamasında Isaac Walterson’ın Steve Jobs biyogrofisi ve olaylara tanık olanların anıları senaryonun altyapısını oluşturdu. Steve Jobs’ın dünyaya barış getirmek isteyen hipi bir gençten, hırslı ve öfkeli bir iş adamına dönüşme süreci filmde adım adım anlatılıyor. Ayrıca Apple vizyonu, iş dünyasında kendi kurduğu şirketten kovulup küllerinden dirilmesi, rakiplerine açtığı savaşlar gibi konularda işlenmiş.
Pazarlamacı zekası sayesinde Apple’ı dünyanın en zengin firmalarından biri haline getirirken, teknoloji dünyasına olumlu ve olumsuz verdiği yönler filmin temel konusunu oluşturuyor. Steve Jobs’ı son yılların popüler oyuncularından Michael Fassbender canlandırıyor.
3 – Umudunu Kaybetme (The Pursuit of Happyness)
Gabriele Muccino imzalı 2006 yapımı film iş dünyasının farklı yönlerini anlatıyor. Türkçe çevirisi aslında filmin geniş özeti gibi. Will Smith, bu filmde çok hüzünlü bir başarı öyküsüne sahip Chris Gardner’ı canlandırıyor.
Gardner, tıbbi cihazlar konusunda girişimcilik yapmaya çalışırken hayatının kötüye gitmesiyle önce eşini sonra da evini kaybediyor. Sokaklarda yaşamaya başlayan Gardner oğlunun velisi olduktan sonra sokaktan yatırımcılığa ulaşan devasa bir başarı öyküsünün ana kahramanı oldu.
Bir baba oğul hikayesini ve en umutsuz anlarda bile pes etmeden savaşmanın önemini anlatıyor. Ailenizle birlikte kriz günleri ve başarı amacıyla bu filmi izleyebilirsiniz. Dipnot olarak Chris Gardner şu anda aylık net geliri 60 milyon lira olan bir yatırımcı olarak hayatını sürdürüyor.
4 – Kazanma Sanatı (Moneyball)
Bennett Miller imzalı film 2011 yılında gösterime girdi. Başrolde Brad Pitt oynuyor. Listemizdeki filmlerden farklı olarak Kazanma Sanatı spor temaları da içeriyor. Bir Beyzbol takımının koçu olan Pitt’in karakteri elindeki az bütçeyle başarılı olmak için yollar arıyor. Temel konular, imkansızlıklar, ekonomik sıkıntılar zeka, strateji, azim ve başarı.
Pitt, elindeki az bütçeyle en iyi oyuncuları toplayıp şampiyonluğa oynamak için teknolojiyi veri inceleme tekniklerini kullanıyor. Veri analizi sayesinde hayal takımını oluşturuyor. Bu filmin girişimciler için temel mesajı, ekonomik krizler ve imkansızlıklar sizi pes ettirmesin. Strateji ve teknoloji sayesinde çok az imkanla büyük işler yapmak mümkün.
Oliver Stone imzalı Borsa listemizdeki en eski film unvanına sahip oldu. 1987 yılında gösterime giren film Michael Dougles ve Charlie Sheen gibi iddialı oyuncularıyla sinema klasikleri arasında yer aldı. Genç bir borsacının para ve güç hırsıyla yaptıklarını anlatan film aslında iş hayatının kısa bir özeti gibi. Gençlerin hırsı, yaşlı mentorların bilgelikleri karşılığında kendi çıkarlarını korumaları, hızlı gelen paranın getirdiği sıkıntılar.
Borsa filmi, yükselmenin bedelini doğru adımlar atmanızı, bazen yavaş gelen paranın, hızlı yükselmeden daha avantajlı olduğunu en iyi detayıyla anlatan bir 80’ler klasiği. Filmin geçtiğimiz yıllarda geç kalan bir devamı da gösterime girdi. Borsa 2 eleştirmenler tarafından 87 versiyonu kadar sevilmedi.