Ortaklığa Başlarken Dikkat Etmeniz Gereken Şeyler Nelerdir?

Kendi işinizi kurarken ya da kendi işinizi kurduktan sonra bir ya da birden fazla kişiyle ortaklık kurmak isteyebilirsiniz. Kuracağınız ortaklık hem maddi hem de manevi yüklerin bir kısmını hafifletir. Fakat ortaklığın yanlış kişilerle kurulması omuzlarınıza daha fazla yük de bindirebilir. İşletmeniz için ortak almak kolaymış gibi görünse de sizin için doğru adayı belirlemek aslında oldukça zor bir iştir. Şunu atlamamalısınız ki sadece maddi gücü olduğu için birileriyle ortak olmak ya da sıkıştığınız için içeriye bir ortak almak yapacağınız işi daha zorlaştıracaktır. Tabii ki bunları da değerlendirmelisiniz ama tek değerlendireceğiniz noktalar bunlar olmamalı. Peki işletmenize ortak alırken nelere dikkat etmelisiniz? Hadi o zaman dikkat etmeniz gereken şeylerden size bahsetmeye başlayalım.

En Az 1 Yıllık Geçmişiniz Olsun

Baktığınızda ortaklık evlilik gibidir. O yüzden ortaklık kuracağınız kişiyi mutlaka en az 1 yıldır tanıyor olmanızda fayda olacaktır. Ortak olacağınız kişinin sosyal hayatını ve iş hayatını nasıl idare ettiği hakkında bilgi sahibi olmalısınız. O kişinin iş disiplini ve iş hayatına yaklaşımını incelemelisiniz.

En önemli konu ise güvenilirlik. Kişinin güvenilir olup olmadığını mutlaka değerlendirmelisiniz. Karşınızdaki kişiye ne kadar güvenebilirsiniz? Herhangi bir durumda gözünüz arkada kalacak mı? Mutlaka bu soruları kendinize sormalı ve bu soruların cevaplarını yanıtlamalısınız.

Önceden Yaptığı İşleri Değerlendirin

Bir ortaklığa başlarken, ortak olacağınız kişinin çalışma şeklini, daha önce yaptığı işleri, yaptığı işlerin kalitesini, kriz anlarında konulara yaklaşımını incelemeniz sizin için oldukça faydalı olacaktır. Size anlatılanlardan daha çok siz kendiniz kişiyi bir ele almalısınız. Ortaklık kuracağınız kişinin beklentilerinizi karşılayıp karşılayamayacağı hakkında bir değerlendirme yapmalısınız. Yani ortaklığa başlayacağınız kişinin değerlendirmesini bir başkasından dinleyerek değil de kendiniz değerlendirerek yapmalısınız.

Aynı Beklentilere Sahip Olmanız

Bunu anlayabilmek için ortak olmayı düşündüğünüz kişiyle bir yazılı çalışma yapmalısınız. İşinizle ilgili kafanızda bulunan şeyleri bir kağıda döküp aynı işlemi karşınızda olan kişi/kişilerden istemelisiniz. Bu çalışmaların sonucunda ortak paydada yer alıp almadığınıza göz atmalısınız. Eğer ki ortak paydada yer almıyorsanız bu ortaklık sizin için doğru alternatif olmayacaktır. Bu çalışmayı ortaklığınız başlatmadan önce muhakkak yapmalısınız ki karşınızdakiyle ne kadar uyuşup uyuşmadığınızın farkına varabilesiniz.

Uzmanlık Alanlarınızın Farklı Olması

Ortak olacağınız kişinin sizin uzmanlığınızın dışında farklı bir uzmanlık alanının olup olmadığına dikkat etmelisiniz. Çünkü muhakkak şirketinizin içerisinde farklı konularla ilgilenmek zorunda kalacaksınız. İşin içerisine muhasebe, pazarlama, yazılım ve şirket yönetimi gibi farklı farklı alanlar yer alacak. Aynı uzmanlık alanına sahip bir ortağınız olduğu taktirde diğer alanlar için farklı kişilere ihtiyacınız olacak. Bunun haricinde aynı uzmanlık alanlarınızın bulunması karar verme sürecinizi uzatacaktır. İkinizin de uzmanlık alanı aynı olduğu için konuya yaklaşımınız farklı olabilir. Bunun sonucunda da fikir ayrılıkları yaşayabilirsiniz. Oysa farklı uzmanlık alanlarınız bulunması durumunda şirket içerisindeki sorumlulukları daha kolay dağıtabilirsiniz. O yüzden hem işlerinizin daha hızlı hem de sorumlulukları dağılması açısında seçeceğiniz kişinin uzmanlık alanını incelemelisiniz.

Geri Adım Atabilirsiniz

Görüştüğünüz kişi ya da iş sizi çok heyecanlandırmış olabilir. Ama eğer ortaklık konusunda uzlaşım problemi yaşıyorsanız geri adım atabilirsiniz. Her insan tabii ki aynı şekilde düşünemez. Fakat işin sonunda ortak paydada buluşamıyorsanız o işe kesinlikle devam etmemelisiniz.