Sanal Pos Nedir? Nasıl Çalışır?

Sanal Pos Nedir? Nasıl Çalışır?

Sanal POS nedir, sanal POS nasıl alınır, nasıl çalışır, ne işe yarar gibi konular hakkında bilgi alabileceğiniz bir yazıyı daha kaleme aldık. İşte e-ticarete yeni başlayan veya başlayacak olan kişilerin en çok kafasını karıştıran konulardan biri olan sanal POS hakkında bilmek istediğiniz her şey…

Sanal POS Nedir?

Sanal POS (point of sale/ödeme noktası), kredi kartı veya banka kartı ile alışveriş yaparken kullanılan cihazların, internete entegre edilmiş halidir. Online POS’ların çalışma mantığı mağazada fiziki olarak yapılan ödeme yönteminin internet üzerinden yapılması ve hizmet bedeli olan tutarın alıcının bankasından satıcının banka hesabına aktarılması durumudur.

Sanal POS üzerinden işlem yapılmadan evvel e-ticaret işlemleri içerisinde teslimat bilgisi öğrenilir, fatura bilgisi alınır ve bunun haricinde siteye bağlı olarak daha farklı bilgiler de talep edilebilir. Kullanıcılar ödeme aşamasına gelip kredi kartı bilgilerini girdikten sonra girilen bilgiler, ilgili olan sanal POS’a ait olan bankaya yönlendirilir ve işlem onayı istenir. Ardından da bankadan yapılan işlemin tahsilatı gerçekleştirilir. Yani online POS sürecinin kısaca işleyişi bu şekildedir. Süreç alışveriş yapılan esnada kart bilgilerinin güvenli bir şekilde bankaya iletilmesi ve gelişen geri bildirim süreci olarak işlemektedir.

Sanal POS Ne İşe Yarar?

İnternet üzerinden ödeme alma işlemi konusunda en çok kullanılan yöntem sanal POS yazılımlarıdır. Bu sistemi müşterilerin fiziksel mağazada kredi kartıyla ödeme yapmasını sağlayan POS cihazının online ortamdaki hali gibi düşünebilirsiniz. Yani Sanal POS Sistemi internetten satış yapan firmaların online olarak kredi kartından tahsilat işlemi gerçekleştirmelerine imkan sağlar.

Bir e-ticaret sitesinden alışveriş yapan müşteri, kredi kartı bilgilerini ödeme bölümüne yazdıktan sonra girilen bilgiler bu sistem aracılığıyla güvenli bir şekilde bankaya aktarır ve provizyon alınır.

Sanal POS Güvenli Mi?

Online POS sisteminde internet entegrasyonu için öncelikle bankaların zorunlu tuttuğu bazı güvenlik önlemlerinin alınması gerekmektedir. Firmalar güvenlik prosedürlerini gerçekleştirmeden online POS kullanımına izin verilmez. Bu nedenle sanal POS kullanımı fiziki olarak kredi kartı kullanımından daha fazla risk taşımamaktadır.

Kullanıcı olarak dikkat edilmesi gereken durumlar ise bilgisayarınızda bulunan güvenlik yazılımlarının güncel olmasına dikkat etmek ve online alışveriş işlemini gerçekleştireceğiniz web sitesinin SSL güvenlik prosedürünü kullandığına emin olmaktır.

Online POS Hizmeti Sağlayan Kuruluşlar

İnternetten ödeme hizmeti sağlayan POS firmaları için örnek vermek gerekirse;

  • Iyzıco
  • HepsiPay
  • PayU
  • iPara
  • PayNet
  • Ve TürkPOS’tan bahsedebiliriz.

Online POS Hizmeti Sağlayan Bankalar

  • Sanal AKPOS (Akbank)
  • FinansWebPOS (QNB Finansbank)
  • V-POS 724 (Vakıfbank)
  • POSNET (Yapı Kredi Bankası)
  • Garanti Sanal POS (Garanti BBVA)
  • Halkbank Sanal POS
  • DenizPOS (DenizBank)
  • İş Bankası Sanal POS
  • TEB Sanal POS (Türkiye Ekonomi Bankası)
  • Ziraat Bankası Sanal POS
  • ING Bank Sanal POS

Sanal POS Nasıl Çalışır?

Sanal POS‘un çalışma prensibi ve işleyiş süreci oldukça kolaydır. Tıpkı bir mağazada fiziksel olarak alışveriş yapıyormuş gibi kredi kartı bilgilerinizi girersiniz. Girmiş olduğunuz kart bilgileri sonrasında 3D secure sistemi ile korumalı şekilde işleminizi gerçekleştirerek alışverişinizi tamamlarsınız. İşlem sonrasında ödemiş olduğunuz tutar alıcının kayıtlı olan banka hesabına otomatik olarak düşer. Böylece online POS hizmeti alıcı ve satıcı için pos cihazlarıyla aynı fonksiyonu sağlamış olur.

Sanal POS Nasıl Alınır?

E-ticaret firmalarının online POS özelliğinden faydalanabilmeleri için öncelikle ülkemizde bulunan bankalara ya da BDDK tarafından onaylı olan ödeme kuruluşlarına başvuru yapmaları gerekmektedir. Bankalara başvuru yapabilmeleri için de e-ticaret sitesi, üyelik sözleşmesi, satış sözleşmesi, mesafeli satış sözleşmesi, iade ve iptal prosedürü gibi birtakım belgelerin bulunması gereklidir. Ek olarak sanal POS başvurusunda (nüfus cüzdanı örneği, ortaklık sözleşmesi, imza sirküsü, vergi levhası) gibi belgeleri tamamlamış olmanız da gerekmektedir. Başvurunuz banka tarafından onaylandıktan sonra bankanın size yolladığı bilgilerle sanal POS modülü sisteme entegre edilir. Böylece artık siteniz kredi kartı ile ödeme alacak duruma gelmiş olur.

Online POS alabilmek için Türkiye şartlarındaki kanunlara uygun, iletişim bilgileri açıkça yer alan, hukuki problemi bulunmayan, ürün teslimat bilgilerinin de açıkça beyan edildiği sistemli çalışan bir sanal mağaza olmanız gerekmektedir.

Sanal POS Başvurusu Nasıl Değerlendiriliyor?

  • Başvuran firmaların web sitesinin erişim sıkıntısı olmamalı ve sitedeki ödeme adımları da doğru çalışıyor olmalıdır.
  • Web sitenizin güvenlikli ödeme koşulu sağlaması için SSL sertifikası olmalıdır.
  • Web sayfasının ödeme sayfasında online kredi kartı ile ödeme seçeneği bulunmalıdır.
  • Ödeme sayfasına gelindiğinde ilgili banka ya da bankaların logoları bulunmalıdır.
  • Online web sayfanız üzerinde ürün kataloğu ve bu ürünlerin atılabileceği bir alışveriş sepeti bölümü bulunmalıdır.
  • Online mağaza için web sayfasında tüketicilere garanti, iade ve iptal hakkına ilişkin şirket prosedürlerine açıklayıcı ve net bir şekilde verilmelidir.
  • Sayfada “Gizlilik Taahhüdü ve Güvenlik Politikası” ile ilgili içeriklere yer verilmelidir.
  • Sayfada ürün teslimatına ilişkin detaylı bilgiler bulunmalıdır.
  • Firmanın adı, adresi, telefonu ve e-mail adresleri gibi tüm iletişim bilgilerine sayfa üzerinde doğru ve güncel bir şekilde yer verilmelidir.
  • Yetkili kurumlardan alınan evrakların başvuru esnasında iletilmesi gerektiği unutulmamalıdır. (Turizm firmaları için TURSAB Belgesi, İlaç firmaları için Sağlık Bakanlığı Yetki Belgesi gibi)

Sanal POS’un Avantajları Nelerdir?

Hızlı ve Güvenli Ödeme Sistemi Sağlar:

Bu POS ile yapılan online alışverişler için güvenlik oldukça yüksektir. Bankaların sunduğu gelişmiş güvenlik sistemleri sayesinde, online mağazası bulunan firmalar ödeme işlemlerini internet üzerinden hızlı ve güvenli bir şekilde alabilirler.

7×24 Ödeme İmkanı Sağlar:

Online POS işlemleri tamamen internet üzerinden gerçekleşir. Bu nedenle belli bir çalışma saatine tabii değildir. Bu nedenle firmalar internete bağlanabildiği her yerden istediği zaman tahsilat işlemlerini yapabilirler.

Firmaların Rekabet Gücünü Artırır, Satış Avantajı Sağlar:

Online platformda POS ile satış yapan firmalar, geniş bir pazara hitap eder ve kısa sürede geniş kitlelere hızlı alışveriş olanağı sağlar. Bu da rekabette gücü katlar ve satış performansını da olumlu yönde artırır.

Zamandan Tasarruf Sağlar:

Kısa sürede tüm işlemlerinizi hızlı bir şekilde yapabilmenize imkan tanır. Bu da uzun vadede yüksek müşteri memnuniyeti ve müşteri bağlılığı sağlanmasında yardımcı olur.

Takip Etme ve Kolay Raporlama Sağlar:

Sanal POS sayesinde sipariş bilgilerini, işlem detaylarını ve satış istatistiklerini kolayca raporlayabilirsiniz.

Sanal POS nedir, başvurusu nasıl yapılır ve avantajları nelerdir artık biliyorsunuz. Peki, e-ticaret sitelerinde mutlaka bulunması gereken “Mesafeli Satış Sözleşmesi” hakkında da bilgi edinmek ister misiniz? Detaylar için hemen tıklayın!